Lehúzzák az olaj árát a kedvező készletadatok

MTI
2005.10.20. 08:59

Csütörtök reggel csökkentek az árak a kőolaj szabadpiacán, a WTI a hordónkénti 61 dollárhoz közelített azután, hogy a vártnál kedvezőbb amerikai készletadatokat tettek közzé a múlt hétről.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 61,97 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 44 centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. A novemberi kontraktus a mai napon kifut, a decemberi WTI ára 61,35 volt. Szerdán a novemberi szállítású WTI 61,35 dollárra süllyedt a nap folyamán, majd 62,41 dolláron zárt. Az ármérséklődés annak ellenére bekövetkezett, hogy a Wilma hurrikánt az ötös viharkategóriába sorolták át, viszont azt várják, hogy a Mexikói-öbölbeli olajipari létesítményeket elkerüli.

Az amerikai kormányzat tegnapi bejelentése szerint a nyersolajtartalék 5,6 millió, a benzintartalék 2,9 millió hordóval gyarapodtak a múlt héten, messze az előzetes piaci várakozások felett. A készletek az import nagy emelkedésétől nőttek, de jellemző, hogy az elemzők a nyersolajkészletekben csupán 2 millió hordós növekedést vártak, a benzintartaléknál pedig 1,2 millió hordós csökkenést. Mindemellett azt is közölték, hogy a magas olajáraknak már keresletmérséklő hatása van: az USA-ban a petrolkémiai termékek fogyasztása 3,2 százalékkal az egy évvel ezelőtti szint alatt van.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, novemberi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,9130 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,77 dollárral drágább a szerdai NYMEX-zárónál. Szerdán 0,208 dollárral ( 1,1 százalék) olcsóbbodott, és 1,9134 dolláron állt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtök reggel hordónként 58,25 dollár volt a legközelebbi, decemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 35 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Szerdán a Brent 68 centes mérséklődés után 58,6 dolláron zárt.