Újraindultak az EU-amerikai légiközlekedési tárgyalások

2005.10.24. 11:13
Miután múlt év júniusában sikertelenül véget ért a transz-atlanti közlekedés liberalizálásáról folytatott EU-amerikai tárgyalások, most sokkal határozottabban haladnak a felek az egyezmény felé.

Washington és Brüsszel a múlt héten kezdte újra a tárgyalásokat. A pénteken kiadott közös közleményből kiderül, hogy "jelentősen előrehaladtak az egyezmény kulcselemeinek tárgyalásában", úgy tűnik, hogy a felek készek a transz-atlanti közlekedés liberalizálására vonatkozó, Nyitott égbolt néven ismert egyezmény bővítésére. Az Európai Bizottság szóvivője szerint ugyanakkor az előrehaladás ellenére még maradt egyeztetnivaló a következő, novemberi washingtoni találkozóra.

Közelebb került a felek álláspontja az állami támogatások, a biztonság területén, s megegyeztek egy közös bizottság felállításában, amely az egyezmények gyakorlatba ültetését vizsgálja majd.

Az Európai Unió szeretné elérni, hogy az európai légitársaságok is beléphessenek az amerikai piacra, ott helyi járatokat üzemeltethessenek, illetőleg részesedést szerezhessenek amerikai légitársaságokban.