Rajtaütés a Lundbeck gyógyszergyárnál

MTI
2005.10.26. 12:17

Uniós bejelentés szerint az Európai Bizottság rajtaütés szerű vizsgálatot tartott a Lundbeck dán gyógyszergyárnál és fióktelepein, Dániában, Magyarországon és Olaszországban, a magyarországi fejleményekről az érintettek az MTI megkeresésére nem kívántak információt adni szerdán.

Az MTI kérdésére a Gazdasági Versenyhivatalnál azt mondták, hogy amennyiben az Európai Bizottság indít vizsgálatot, arról értesítik az adott tagállam versenyhatóságát is. A vizsgálat lezárultáig azonban semmiféle tájékoztatást nem adhatnak, és azt követően is az unió illetékességi körébe tartozik a tájékoztatás.

Hári Lajos, a Lundbeck Hungária Kft. ügyvezetője bármilyen információ közlése elől elzárkózott, még arról sem adott tájékoztatást, hogy a magyarországi cég mivel foglalkozik.

Az MTI gyógyszerpiaci szereplőktől annyit megtudott, hogy a dán gyógyszergyártó magyarországi leányvállalata termeléssel nem, csak kereskedelemmel és marketinggel foglalkozik. Magyarországon skizofrénia gyógyítására szolgáló készítményeket és antidepresszánsokat forgalmaz.

A hírügynökségek kedden adtak hírt arról, hogy az Európai Bizottság képviselői meglepetésszerű ellenőrzéseket végzetek a Lundbeck dán gyógyszergyárban és fióktelepein azért, hogy kiderítsék: megsértette-e a Lundbeck a trösztellenes, illetve a verseny tisztaságát garantáló uniós szabályokat.

A Lundbeck, amely tőzsdei cég, még kedden - az országok megnevezése nélkül - annyit tett közzé, hogy "nincs takargatni valója" és az ellenőröknek teljes hozzáférést biztosított a kért dokumentumokhoz.