Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ötödével nőtt az alapok vagyona

Napi Online
2005.10.27. 14:01
A harmadik negyedévben 21 százalékkal nőtt a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi szövetsége (Bamosz) tagjai által kezelt alapok összvagyona, ami magasabb a második negyedéves 14 százalékos bővülésnél, bár némileg elmarad az első negyedévben tapasztalt 28 százaléktól - derül ki a Bamosz gyorsjelentéséből.

A Bamosz tagjai által kezelt alapok száma szeptember végén 157 volt (ebből 138 értékpapíralap, 19 pedig ingatlanalap), ezek jelentős része nyilvános nyíltvégű (104 értékpapíralap, 1 garantált, 1 származtatott és 16 ingatlanalap), a speciális alapok döntően zártvégűek (27 garantált alap és 2 ingatlanalap), míg a zártkörű alapok száma 6.

Az alapok vagyona a negyedév végén 1,876 milliárd forint volt, ennek 79 százaléka a nyilvános nyíltvégű értékpapíralapokban, további 13,8 százaléka a nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokban volt. Zártvégű értékpapíralapokban a vagyon 3,8 százaléka, zártkörű értékpapíralapokban 2,3 százaléka volt, a nyilvános nyíltvégű speciális (garantált és származtatott) alapokban, illetve a nem nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokban a vagyon kevesebb mint fél-fél százalékát kezelték.

A több mint 100 milliárd forintnyi negyedéves növekményből 91 milliárd az új befektetések eredménye, míg 11 milliárd az alapok negyedéves hozama. A rövid kötvényalapokon belül a legnagyobb csoport a hazai alapoké, ezek nőttek a leggyorsabban, és ezekbe történt a legnagyobb arányú befektetés is, miközben az euró és dollár alapokból a negyedév során tőkekivonás történt, és összvagyonuk némileg csökkent.