Külföldi hitelfelvételi tilalom az orosz cégeknek?

Napi Gazdaság
2005.10.28. 07:58
Meg kellene tiltani az állami nagyvállalatoknak, hogy külföldi hiteleket vegyenek fel, mert ezzel felfűtik az inflációt, nyilatkozta a Reutersnek Andrej Illarionov, Putyin orosz elnök tanácsadója. A jegybank a folyó fizetési mérleg jelentős valutatöbbletének felszívása érdekében rubelkibocsátásra kényszerült, ami szintén fokozza a pénzromlás ütemét, amely így az idén várhatóan meghaladja a kormány 11 százalékos célkitűzését.

Az elnöki tanácsadó véleménye különösen annak fényében érdekes, hogy a Gazprom nemrég vett fel 13,1 milliárd dollár kölcsönt egy nyugati bankkonzorciumtól a Szibnyefty olajvállalat felvásárlására, de a RAO UES villamos művek és a Rosznyefty is milliárdos nyugati hitelekkel finanszírozta akvizícióit.

A múlt héten a Moody's is azt ajánlotta Moszkvának, hogy korlátozza az állami cégek hitelfelvételét. Ez utóbbi, mint Illarionov is rámutatott, nem sokban különbözik az állami hitelfelvételtől, hiszen az állami vállalatok által felvett kölcsönök visszafizetéséért végül is a tulajdonos államnak kell jótállnia.