Biogazdaság és szélerőműpark épül Hárskúton

MTI
2005.10.30. 21:02
A 30 millió forintos beruházással felépített irodaház energia-ellátását négy napkollektor, nyolc napelem, két szélturbina és egy aprítékkazán biztosítja. Radzik Károly, a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft. ügyvezető igazgatója a házavatón elmondta: az ökoház csak az első létesítménye - lényegében irodaháza - annak a ökogazdasági projektnek, amelyet a jövő évtől kezdenek majd megvalósítani. Tájékoztatása szerint tavasszal kezdik a biogazdaság létrehozását a Veszprém megyei község határában; elsőként egy kecsketelepet létesítenek, ahol mintegy 500-600 kecskét tartanak majd. Hozzátette: a telep mellett felépítenek egy tejüzemet és sajtházat.

Az igazgató elmondta, hogy megállapodtak a Gödöllői Agrártudományi Egyetemmel őshonos magyar kecske génbank létrehozására. Megjegyezte: az ökofarmon bemutató jelleggel tartanak majd szürke marhákat, rackajuhokat és mangalica disznókat is. Radzik Károly szerint a jövő évi terveik közt szerepel egy oktatási és kutatási központ létesítése is, ahol biogazdálkodásra tanítanák a gazdálkodókat. Megjegyezte: a projekt része olyan lakóépületek felhúzása is a bioparkban, amelyek kizárólag megújuló energiával működnek majd. Az igazgató ismertetése szerint az oktató-kutató központ és a biogazdaság létrehozására körülbelül 800 millió forintot fordítanak.

A projekt legnagyobb beruházása a mintegy 30 toronyból álló szélerőmű-park létrehozása a hárskúti fennsíkon, 13 milliárd forintos költséggel - hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: rendelkeznek már a jogerős környezetvédelmi engedéllyel, jövőre megkezdik a tornyok alapozását és felállítását, s a 2006. év végén működni fognak a szélkerekek. Hegyi Gyula, európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: a 21. században valójában csak az az ország lehet szuverén, amelyik el tudja látni magát energiával. Hegyi Gyula szerint "a megújuló energia hasznosítása azért is a jövő útja, mert lehetőséget nyújt a leválásra a nagy multinacionális cégek egyre fokozódó tőkekoncentrációjáról. Erre jó példa szerinte, hogy Dániában már 400 ezer ember résztulajdonos - szövetkezetek, önkormányzati vállalkozások révén - a szélenergia-rendszerekben.