Ecosat prognózis -- 2,7 százalékos infláció

MTI
2005.11.02. 16:15
Jövő márciusban az ipari termelés 6,2 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerdán közölt előrejelzése szerint. Az Ecostat Mikroszkóp című kiadványában foglaltak szerint ebben az időszakban a belföldi értékesítés 4,6 százalékkal, az exportértékesítés 7,5 százalékkal haladja majd meg az előző év azonos időszakának értékét. Az előrejelzés szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2006 márciusában 5,2 százalékkal haladhatja meg a 2005 azonos időszakit.

Az Ecostat számításai szerint márciusban a költségvetésben 8 százalékos, a versenyszférában pedig 5,5 százalékos keresetemelkedés várható. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 6,3 százalékkal emelkedhet. A kedvező maginflációs adatot, valamint az áfa-csökkentést figyelembe véve a kutatóintézet szerint márciusban a fogyasztói árak mintegy 2,7 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál, a termelői árak szintje pedig 4 százalékkal haladja majd meg az idei év harmadik hónapjában mért adatot.

Az Ecostat elemzése rövid távon a BUX index további esésére, ugyanakkor hosszabb távon erősödésére számít, márciusra 18.000 pont körüli értéket várnak.