ATM-gyárat hoznak Budapestre

MTI
2005.11.02. 16:21
A daytoni székhelyű NCR pénzváltó automatákat gyártó vállalat termelőüzemet létesít Budapesten. Mint azt a vállalat bejelentette, a gyártótelepet a kelet-európai és az orosz piac igényeire való tekintettel létesítik. Az NCR pénzügyi részlegének alelnöke, Keith Taylor közölte, hogy a Skóciában, Kínában, Indiában, Kanadában és Brazíliában gyártóteleppel rendelkező vállalatnak a kelet-európai piacokhoz közelebb eső üzemmel is kell rendelkezni, hogy az itteni igényeket kielégíthesse és csökkenthesse a szállítási költségeit. A budapesti beruházás részleteiről adatokat nem közöltek.

A cég magyarországi leányvállalata 30 alkalmazottal működik, és gyártással nem, csak az NCR bankautomaták értékesítésével, valamint szervízelésével foglalkozott eddig - mondta Szórádi Péter, az NCR Magyarország Kft. ügyvezetője az MTI-nek. Az új beruházással kapcsolatban annyit közölt, hogy eddig Skóciában volt a cég európai gyára, ahol továbbra is folytatódik a gyártás. A budapesti üzemmel két gyár lesz az európai területen is, ahogy minden földrészen két gyára van a vállalatnak. A gyártás jövő év elején indul, addig az előkészületek folynak.

Szórádi Péter kiemelte, hogy a társaság az elsők között forgalmazott Magyarországon ATM automatákat, több mint 10 éve van jelen a magyar piacon. A cég legnagyobb ügyfele az OTP Bank, amelynek az összes ATM automatája a cégcsoport gyártmánya - tette hozzá.

A cégbíróság adatai szerint a mindössze három millió forint jegyzett tőkéjű cég saját tőkéje 2004 végén 1,51 milliárd forint volt, míg az előző év végén 906 millió forintot tett ki. A Kft. nettó árbevétele 2004-ben 3,55 milliárd, 2003-ban 2,73 milliárd forint volt. A társaság mérleg szerinti eredménye 2004-ben 604 millió, a 2003-ban 212 millió forint volt, míg adózás előtti eredménye 727 millió forintot tett ki tavaly, a 2003-as 266 millió forintot követően.

A pénzváltó automaták (ATM) számítógépes megoldásairól ismert amerikai vállalat, az NCR, világszerte 28.500 embert foglalkoztat. A New York-i tőzsdén is jegyzett NCR tavaly a cég honlapján közölt adatok szerint konszolidáltan 5,98 milliárd dollár bevételt ért el és tiszta nyeresége 290 millió dollár volt. A társaságcsoport saját tőkéje az év végén elérte a 2,09 milliárd dollárt.