Szlovénia 2006-ra teljesíti az euróbevezetéshez szükséges feltételeket

MTI
2005.11.03. 23:25
A szlovén jegybank csütörtöki közleménye szerint az árstabilitás jövő év eleji megteremtésével a maastrichti kritériumok mindegyikének megfelelnek majd és ezzel a korábbi terveknek megfelelően 2007 elején be lehet vezetni az eurót.

Az EU-hoz tavaly csatlakozott Szlovéniában októberben a 12 havi átlaginfláció 2,7 százalék volt, ami 0,3 százalékponttal haladta meg az euróbevezetéshez szükséges szintet.

A szlovén jegybank az idei évre átlagosan 2,6 százalékos inflációval számol a tavalyi 3,6 százalék után. Az átlagos inflációt 2006-ban és 2007-ben mintegy 2,5 százalékra várja a központi bank. A múlt hónapban a szlovén pénzügyminiszter azt mondta, hogy az idei infláció kétharmadáért a kőolaj drágulása a felelős.

Szlovéniában az év eleje óta 21,3 százalékkal nőtt a benzinár. Augusztus közepéig Szlovénia fokozatosan csökkentette a benzin jövedéki adóját és ezzel ellenőrzés alatt tarthatta az inflációt. Utána azonban már nem élhetett ezzel a lehetőséggel, mert az adómérték elérte az EU által engedélyezett minimális szintet.

A kormány ezért újabb intézkedést hozott, amivel mérsékelhető az infláció. Október közepétől megváltoztatták a benzin árának alakítása alapjául szolgáló modellt azzal a céllal, hogy csökkentsék az árak kilengését.