Ciprus csak 2008-ban vezeti be az eurót

euractiv.hu
2005.11.07. 12:24
Ciprus beletörődött abba, hogy a korábbi tervekhez képest valamivel később, 2008-ban csatlakozzon az eurózónához.

A ciprusi kormány szóvivője Kiprosz Kriszosztomidesz arról tájékoztatta a szigetország sajtóját, hogy a kormány hosszú vita után fogadta el a javaslatot: az ország 2008. január 1-jén vezesse be az eurót. A jövőben a pénzügyminiszter a ciprusi központi bank kormányzójával együttműködve hathavonta jelentést közöl a csatlakozási folyamat fejleményeiről. A kormánydöntése része, hogy széles körű párbeszédet indítanak a politikai pártokkal, elmagyarázva az eurócsatlakozási stratégiát.

A ciprusi vezetés korábban azt remélte, hogy 2007-ben csatlakozhat az euróövezethez, de az időközben kialakult nagy pénzügyi deficit lelassította a folyamatot. A kormány visszavette kiadásait, és mostanra sikerült elérni a csatlakozás feltételéül előírt 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt.

Ciprus 2005 áprilisában csatlakozott az eurózóna előszobájának tartott ERM-2-es rendszerhez, egy évvel azután, hogy EU-taggá vált. Az euró bevezetésének részleteit még nem dolgozták ki, egyelőre annyi ismert, hogy a közös európai pénz és a ciprusi font egy hónapig lesz párhuzamosan forgalomban.