Most a kínai cipők ellen harcol az EU

euractiv.hu
2005.11.07. 12:27
Az Európai Bizottság véget vet az olcsó kínai cipők importjának - közölte az EU kereskedelmi biztosa, Peter Mandelson, miután bebizonyosodott, hogy a kínaiak dömpingáron értékesítik a lábbeliket az európai piacon, vagyis olcsóbban adják a termékeket, mint amennyibe azok előállítása kerül.

A Financial Times Europe-nak egy nevének elhallgatását kérő EU- hivatalnok úgy nyilatkozott: bizonyítékaik vannak a dömping áron való értékesítésre. A gazdasági lap már azt is tudni véli, hogy az EU egy hónap múlva vezeti be büntető intézkedéseit, amelyek hatálya kiterjed majd az indiai és a vietnami cipőgyártókra is (utóbbiak főleg az európai építőipari cégeknek szállítanak speciális lábbeliket.)

Brüsszel döntését az is motiválta, hogy francia és olasz cipőgyártók panaszt emeltek, mondván, hogy az olcsó ázsiai import miatt megélhetésük került veszélybe. Az európai cipőkereskedők viszont azt állítják, hogy az ostor a kereskedelmi dolgozókon csattan, a büntető intézkedések következtében Európában 10 ezer munkahely válik feleslegessé, s a cipők fogyasztói ára is magasabb lesz. Ráadásul a korlátozások kijátszhatók, hiszen az érintett cégek áthelyezhetik a gyártást más, a büntetővámok által nem sújtott ázsiai országokba, például Indonéziába vagy Kambodzsába.

Természetesen a cipőket importálók érdekvédelmi szövetsége szerint sincs semmi hasznuk a javasolt büntetőintézkedéseknek. Ők azt sem ismerik el, hogy az ázsiai ipar veszélyt jelentene az európai cipőiparra nézve. Legfőbb érvük az, hogy az európai cipőgyártók többsége évekkel ezelőtt kihelyezte gyártását Európán kívülre, s a büntetővámok miatt kieső kínai cipőmennyiséget nem lesznek képesek pótolni a kontinensen.