Opel Astrát és Vectrát szerelnek össze a szerb Zastavánál

MTI
2005.11.07. 16:06
Opel Astrát és Vectrát szerelnek össze a szerb Zastava gyárban a jövőben. A Danas című szerb lap jelentése szerint a Zastava vezetése évi 5 ezer Astra és 15 ezer Vectra összeszereléséről állapodott meg előzetesen az Opellel, a végső megállapodást az idei év végén, vagy a jövő év elején írják alá.

Régi partnerével, az olasz FIAT-tal a Zastava szeptemberben a Fiat Puntók összeszerelésében állapodott meg: az autómárka termelését 2006 elejétől kezdik meg, évi 10 ezer járművet szerelnek össze a közép-szerbiai Kragujevacban.

Tavaly, hosszas alkudozás után, megállapodás született a Zastavának a FIAT-tal szemben fennálló korábbi tartozásairól. A FIAT elengedte a Zastava adósságának a 72,5 százalékát, így az a kamatokkal együtt 11,5 millió euróra csökkent, amelyet az idei év végéig kell visszafizetni.

Az ötvenes években kezdődött együttműködés a két cég között a 90-es években, a Szerbia elleni szankciók nyomán szűnt meg. A most visszafizetendő hitel még 1969-re datálódik. Szerbia 2002-ben átalakította az autógyárat, és az alkalmazottak számát 13 ezerről 3500-ra csökkentette.