Szanyi Tibor Izraelben tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról

MTI
2005.11.11. 00:21
Izrael vezető politikusaival - köztük az államfővel és a miniszterelnökkel - valamint több miniszterrel tárgyalt Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára kétnapos izraeli látogatásán, amelyen államtitkárként és a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatok kormányzati koordinátoraként tekintette át a kétoldalú kapcsolatok fejlődését.

Móse Kacav izraeli államfővel politikai és gazdasági téren egyaránt megvitatták a magyar-izraeli kapcsolatok alakulását. Izraeli tárgyalásait követően Szanyi Tibor az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában hangsúlyozta: "Az, hogy az államfő fogadott bennünket, mutatja azt a nagyfokú nyitottságot és készséget izraeli oldalról, amely Magyarország felé megnyilvánul."

Az államfőnek csakúgy, mint többi tárgyalópartnerének Szanyi Tibor aláhúzta: szeretnénk ha a kibővült EU-t figyelembe véve az Európai Unióval szoros kapcsolatot ápoló Izrael minél nagyobb mértékben tekintené Magyarországot cégei újabb hídfőállásának európai kapcsolatai fejlesztésében.

Az államtitkár elmondta: Ariel Saron miniszterelnöknek beszámolt, hogy a tavasz óta létező koordinátori szerepkör keretében mi valósult meg, nevezetesen, hogy sikerült tető alá hozni egy gazdasági együttműködési megállapodást, illetve sikerült új dimenziókat adni a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének. Rámutatott, hogy elsősorban a technológiai-műszaki-tudományos kutatási területek vonatkozásában ígéretes együttműködés bontakozik ki.

A miniszterekkel folytatott tárgyalásai mellett Szanyi Tibor megbeszéléseket folytatott az izraeli gazdasági csúcsszervezetek, így a Gyáriparosok Szövetsége, valamint az Export és Nemzetközi Együttműködési Intézet képviselőivel, továbbá üzletemberekkel, vállalatvezetőkkel és gazdasági szövetségek vezetőivel.