Száz lépés a munkaügyben

MTI
2005.11.13. 19:03
A kormányváltás óta 87.600-zal több a foglalkoztatott, a Száz lépés programjának további munkaügyi intézkedéseivel arra törekednek, hogy a kormányzati időszak végére ez a szám elérje a százezret - közölte Csizmár Gábor a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón. A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta, hogy a 100 lépés 19 munkaügyi intézkedéséből igen sok már hatályos. Példaként hozta fel az alkalmi munkavállalói könyv használatának kiterjesztését, könnyítését, a pályakezdők start kártyáját, az álláskeresési járadék bevezetését. Több intézkedésnél az arra vonatkozó törvényjavaslatokat már az Országgyűlés tárgyalja. A miniszter szólt arról, hogy az alkalmi munkavállalói könyv használatának kiterjesztése révén idén már 220 ezren váltották ki ezt a dokumentumot, csaknem kétszer annyian, mint a korábbi években.

A start kártyát kiváltó pályakezdők száma csaknem ötezer. A fiatalok általában már a biztos álláshely esetén váltják ki ezt a kártyát, mert annak érvényessége különben lejár. A foglalkoztatás első évében a 33,5 százalékos járulékterhek helyett 15 százalékos járulékfizetéssel, a második évben 25 százalékos járulékfizetéssel foglalkoztathatják a munkáltatók a start kártyával rendelkező pályakezdőket. A miniszter fontos változásnak nevezte, hogy a korábbi munkanélküli járadékot, új nevén az álláskeresési járadékot csak azok vehetik igénybe, akik aktívan, tevőlegesen hozzájárulnak álláskeresésükhöz.

A téli hónapokra hétmilliárd forintos keretösszegből 24 ezren juthatnak majd közmunkához a hamarosan induló program keretében. A napokban járt le a pályázatok beadási határideje, 356 érvényes pályázat érkezett. Az önkormányzatok jelentős része bekapcsolódik ezekbe a munkákba kereseti lehetőséget biztosítva a munkanélkülieknek.