Idén 57 kilométernyi autópálya újult meg

MTI
2005.11.14. 19:20
Befejeződtek az Állami Autópálya Kezelő ZRt. nyolcéves felújítási programjának az idei évre tervezett jelentősebb munkálatai. A társaság a beruházások kivitelezésére nyolcmilliárd forintot, költségvetésének közel egyharmadát fordította. A fenntartási munkálatoknak köszönhetően 2 százalék alá csökkent a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat tízévesnél idősebb burkolatú szakaszainak aránya. Az elmúlt öt év alatt a burkolat átlagéletkora 10 évről 4 évre csökkent, és ma a magyarországi autópályák burkolatfelületének több mint 73 százaléka 5 évesnél fiatalabb.

Az egyes pályaszakaszok felújításakor az ÁAK kezelésébe tartozó mintegy 31 kilométer hosszúságú hídfelület karbantartását is elvégezték. Az M0 autóúton és az M3-as autópályán összesen 7 hídon végezték el a szigetelés cseréjét, valamint a szerkezet megerősítését. A munkálatokat csak az útburkolat leszedése után lehet elvégezni, ami indokolja e felújítási feladat 557 millió forintos összköltségét. Ezenfelül további 26 hídon végeztek kisebb karbantartási munkálatokat.

A társaság közleménye szerint befejeződött a korábban használt zöld útirányjelző táblák cseréje az Európai Unióban használatos kék színű táblákra az M3-as autópálya káli szakaszán. Valamint több mint 500 helyszínen történt meg a vízelvezető rendszerek kiépítése és rekonstrukciója, és az utak kopórétegén keletkező hézagokat is megszüntették.