Bernadett
0 °C
4 °C

Magyar és uráli üzletemberek találkoznak Jekatyerinburgban

MTI
2005.11.16. 12:07
Megháromszorozódott a Szverdlovszki terület Magyarországgal folytatott kereskedelme az idei első kilenc hónapban, és az év végére elérheti százmillió dollárt, mondta Borisz Sipicin, az uráli térség külügyminiszter-helyettese szerdán Jekatyerinburgban, megnyitva egy magyar-orosz üzletember találkozót Gilyán György gazdasági államtitkárral együtt.

Mindketten úgy vélték, hogy ez szerény kezdet csupán, és a moszkvai magyar nagykövetség kereskedelmi kirendeltségéhez tartozó iroda megnyitása elősegíti a cégek közötti együttműködés kiterjesztését. Magyarország jelenleg a 16. az uráli terület kereskedelmi partnereinek sorában.

Magyar vállalatok részvételére Gilyán és Sipicin többek között jekatyerinburgi kórházak felújításában, a vízművek és a közlekedési infrastruktúra rekonstrukciójában, élelmiszeripari technológiák meghonosításában lát lehetőséget.

Utaltak a Záhony és a transszibériai vasútvonalon fekvő Jekatyerinburgban meglévő logisztikai csomópontok közötti kapcsolat létrehozását támogató kormányzati jegyzőkönyvre, amelynek alapján orosz befektetők létesíthetnek tárolókapacitásokat az EU peremévé vált magyar határközpontban, cserébe lehetőséget adva magyar cégeknek hasonló beruházásokra az uráli város eurázsiai központjában.

A jekayerinburgi üzleti fórumon két tucat magyar jelent meg, köztük a Kaszpi-trade, amely Oroszországban a Gazprom számára végez építési-szerelési munkákat olaj- és gázfeldolgozó üzemekben, de kórházakban és lakásépítéseken is, a Lighttech Kft., amely egy szentpétervári víztisztítóhoz szállított berendezéseket, az Intergas Hungaria Rt., amely propán-butángázt venne közvetlenül orosz termelőtől, valamint a Transelektro, a Mélyépszer, az Agro-Chemie Kft., a Malév és a Magyar Turizmus Rt.

Az Eximbank vezérigazgató-helyettese, Rosta György a magyar export finanszírozását szolgáló együttműködésről tárgyalt a szverdlovszki régió bankjaival.