A német ipar 6,3 százalékkal növelte teljesítményét

MTI
2005.11.16. 12:07
A német ipar termelésének értéke szeptemberben 137,3 milliárd euró volt, változatlan áron 6,3 százalékkal több a tavaly szeptemberinél, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán. A forgalom külföldön 9,6 százalékkal 56,1 milliárd euróra nőtt, de már a hazai forgalom is javult, 4,2 százalékkal 81,2 milliárd euróra. A foglalkoztatottak száma 1,5 százalékkal csökkent, nem egészen 6 millióra.

Az elemzői várakozásoknál jobban, 1,2 százalékkal bővült szeptemberben a német ipar teljesítménye augusztushoz képest, szezonális kiigazítással, közölték a múlt héten a német gazdasági és munkaügyi minisztériumban. Eszerint a szeptemberi növekedést egy hónapon belül a feldolgozóipar 1,4 százalékos növekménye támogatta, és ezzel a harmadik negyed teljes ipari termelése 1,3 százalékkal haladta meg a második negyedbelit.

Az adatok arra vallanak, hogy a negyedévről negyedévre már élénkülő - habár éves összehasonlításban még csökkenő ütemű - német gazdasági növekedés változatlanul az exporttól függ, amely továbbra is gyorsan nő, annak ellenére, hogy a német vállalatvezetők folyvást panaszkodnak a hazai termelés szerintük nem versenyképes munkaöltségeire, létszámcsökkentéssel, termelés-kihelyezéssel fenyegetőzve.

A német hazai össztermék a harmadik negyedévben kiigazítás nélkül 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és 1,3 százalékkal volt nagyobb a tavalyi harmadik negyedévinél, közölték előzetes adatként kedden a szövetségi statisztikai hivatalban. Szezonálisan és a munkanapok számával kiigazítva 0,6 százalékos volt a negyedéven belüli, és 1,4 százalékos a tavalyi harmadik negyedhez képest a GDP növekedése. A hivatal kommentárja szerint éves összehasonlításban kizárólag az export táplálta a növekedést, negyedéves összehasonlításban azonban már érezhető a beruházások gyarapodásának hatása is.

A német gazdaság a második negyedévben, szezonálisan és a munkanapok számával kiigazítva, 0,2 százalékkal nőtt az első negyedhez képest, jelentették a szövetségi statisztikai ugyancsak kedden, javítva az augusztusban kiadott, stagnálásra szólt első becslésen. A tavalyi második negyedévhez képest kiigazítás nélkül 1,6 százalékos növekedést mértek - javítottak az augusztusi, 1,5 százalékos első becslésen -, kiigazítással 0,7 százalékos növekedés volt a GDP-ben, szintén nagyobb, mint a korábban becsült 0,6 százalék. A hivatal kommentárja szerint a második negyedévben is az export volt a húzóerő, de mivel az import is gyorsan nőtt, a külkereskedelem végül is "csekély negatív hatást tett" a GDP alakulására.

A német GDP a tavalyi utolsó negyedben 0,1 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, és 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva, kiigazítás nélkül. Kiigazítással csak 0,5 százalékos volt a növekedés.