Nem működhet a megfordított Adria-vezeték

MTI
2005.11.22. 13:13
Az Adria olajvezeték megfordításának és a Barátságból való megtöltésének terve nemcsak a horvát környezetvédelmi aggodalmak miatt akadt el belátható ideig, hanem azért is, mert az orosz Transneft csőmonopólium már nem tudná növelni az exportot ebbe az irányba, jelentette a Vedomosztyi című moszkvai lap keddi számában.

A még 1999-ben kezdeményezett terv szerint az Omisalj horvát kikötőből induló Adria vezetéket, amely Magyarországon már össze van kapcsolva az orosz olajat Közép-Európába juttató Barátság (Druzsba) vezeték déli ágával, teljes hosszában kétirányúsítanák. Az Adria vezeték így évi ötmillió tonna orosz többletolaj juttathatna a túlzsúfolt Boszporusz elkerülésével a horvát mélykikötőbe, és onnan akár az Egyesült Államokba is.

A Barátság-Adria útvonalon fekvő Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és Horvátország 2002 végén tízéves együttműködési megállapodást írt alá a terv megvalósításáról, és a múlt év elejére az utolsó (ukrán) ratifikálás is megtörtént. Ezután viszont a horvát kormány először a kikötői díj emelését követelte partnereitől a tartálypark bővítési költségeinek megtérítésére, majd a horvát zöldek tiltakozására vonult vissza a tervtől.

Most pedig Igor Szoljarszkij, a Transneft alelnöke a Vedomosztyi szerint kijelentette: még ha Horvátország meggondolná is magát, az orosz monopólium nem tudna többletolajat küldeni ebbe az irányba, mert az egész exportnövekményt már beütemezte a Balti-tengeri csőrendszer és a Brodi-Odessza útvonal megtöltésére.