Uniós eljárás a német deficit miatt

MTI
2005.11.22. 15:58
Az Európai Bizottság arra fogja felkérni az unió pénzügyminisztereit februárban, hogy tegyék meg a következő, a szankciók hozatal előtti utolsó lépést Németországgal szemben a túlzott deficit-eljárás keretében, közölte a bizottság kedden.

Németország 2002 óta minden évben túllépte az Európai Uniónak a bruttó hazai termék 3 százalékban megszabott, költségvetési hiányra vonatkozó küszöbét és a bizottság várakozása szerint ez így lesz egészen 2007-ig. "Az őszi előrejelzés szerint az államháztartás hiánya Németországban 2005-ben jóval a GDP 3 százaléka felett lesz, a túlzott deficit mérséklése érdekében tett intézkedések nem bizonyultak elégségesnek" - olvasta fel Joaquin Almunia pénzügyi biztos közleményét a bizottság előtt. Ezért a túlzott deficit-eljárás következő lépését meg kell fontolni - tette hozzá.

A bizottság eszerint januárban javasolja majd a pénzügyminisztereknek, hogy állapítsák meg a német intézkedések elégtelenségét, majd februárban tennének javaslatot a deficiteljárásnak a szankció hozatal előtti utolsó fázisára.