A kormány is felülvizsgálná az áramszerződéseket

MTI
2005.11.23. 17:57

A kormány egyetért azzal, hogy felül kell vizsgálni a villamos energiát szolgáltató cégekkel 10 éve érvényben lévő, hosszú távú szerződéseket - mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Batiz András. A kormányszóvivőhöz annak kapcsán érkezett kérdés, hogy az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának a frissen csatlakozott országokhoz eljuttatott anyagából az derül ki, hogy állami támogatást biztosítanak Magyarországon különböző villamos energiát szolgáltató cégek számára.

Batiz András kitért arra is, hogy az említett, 1995-ben kötött megállapodások felülvizsgálatát éppen most végzi az unió illetékes bizottsága, és ez egybeesik a magyar kormány célkitűzéseivel. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az elektromos áram és a gáz ára Magyarországon az uniós 25-ök átlaga alatt van..

További újságírói érdeklődésre úgy fogalmazott: abban, hogy az árakat a lehetőségekhez mérten csökkenteni kell, van egyezés a kormány és az ellenzék szándékai között. Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfőn ismertetett javaslatát szerinte akkor lehet érdemben véleményezni - bár a vele kapcsolatos, akkor kifejtett kormányzati álláspont nem változott -, amikor az a Ház elé kerül..