Szlovákia belépett az ERM-2 rendszerbe

MTI
2005.11.26. 18:04

Az euró bevetésére 2009-től készülő Szlovákia péntekről szombatra virradóra belépett az "euró előszobáját" jelentő ERM-2 rendszerbe, amit az ország vezetői rendkívüli lelkesedéssel üdvözöltek.

Az ERM-2 árfolyamrendszerbe történt besorolás reálissá teszi, hogy Szlovákia 2009-től az unió pénznemét használhassa. Az ország pénzügyi jogharmonizációja során elért eddigi közeledésnek köszönhetően megnyíló kapuk ténylegesen is közelebb hozzák az euró alkalmazását - hangsúlyozták a hírt lelkes nyilatkozatokkal fogadó szlovák kormányzati politikusok.

Mikulás Dzurinda miniszterelnök az előrelépést a szlovák korona jelentős megerősödésének igazolásaként értékelte és kiemelte, hogy Pozsony most három visegrádi partnerét, Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot tudta lekörözni, azokat akiket korábban csak utolérni igyekezett. A szlovák közszolgálati rádióban Dzurinda úgy fogalmazott: minél korábban sikerül meghonosítani az unió egységes fizetőeszközét, "annál több impulzus érkezik az országba, annál gyorsabban növekszik a gazdaság és az életszínvonal."

Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint "ezzel elkezdődött az utolsó maastrichti feltétel, a pénzügyi stabilitás teljesítésének folyamata."