Még folynak a tárgyalások az észak-erdélyi autópálya ügyében

MTI
2005.12.02. 12:21
Még folynak a tárgyalások az észak-erdélyi autópálya építését vállaló amerikai Bechtel cég és a román szállítási minisztérium között, a megegyezés már közel van, még decemberben megszületik, foglalta össze a pillanatnyi helyzetet pénteki számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ).

A bukaresti napilap emlékeztet arra, hogy a héten különböző forrásokból többször is felröppent a hír: véglegesítették a szerződésmódosítási megállapodást a Bechtel és a szállítási tárca képviselői. Borbély László területrendezési és közmunkaügyi miniszter, illetve a Bechtel kommunikációs igazgatója azonban csak azt tudta megerősíteni a lapnak, hogy a megegyezés már közel van, és még decemberben megszületik, de még folynak a tárgyalások.

Borbély László egy másik, néhány nappal ezelőtti nyilatkozatában úgy értékelte, hogy a sztrádaépítésre szánt pénzügyi alap még mindig kevés. Egyelőre százmillió euró van elkülönítve a jövő évi költségvetésben. Ez nagy összeg - fűzte hozzá -, lehet ugyan már belőle építkezni, de ki lehet számítani, hogy mire elég, ha egy kilométernyi autópálya-szakasz mintegy 6 millió dollárba (mintegy 5 millió euróba) kerül" - magyarázta a miniszter.

A tavaly év végén hatalomra került, liberális-demokrata többségű kormányt vezető Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök és Traian Basescu államfő az autópálya megépítésére vonatkozó szerződés újratárgyalását kezdeményezte. Szerintük ugyanis az előző, szociáldemokrata kabinet idején megkötött egyezség nem felel meg a román törvényeknek.

Az autópálya-szerződés újratárgyalása azt követően kezdődött meg a felek között, hogy szeptember 1-től a Bechtel elbocsátotta Kolozs megyei telephelyéről az építőmunkások zömét. A hamarosan megszületendő szerződés megkötése után a Bechtel részéről nem látnak akadályt, hogy folytassák a nyáron félbehagyott tervezési, majd építkezési munkálatokat.