Piroska
-1 °C
5 °C

Növekedést várnak jövőre a német háztartási berendezés gyártók

MTI
2005.12.06. 16:15
A német háztartási berendezés gyártók forgalmát jelentősen megterheli a lakosság alacsony vásárlási hajlandósága, valamint az ázsiai és a dél- és kelet-európai olcsó konkurencia. A ZVEI ágazati szervezet számítása szerint a forgalom immár sorban az ötödik egymást követő évben csökkenni fog. A gyártók abban reménykednek, hogy a német fogyasztók ismét a minőségi termékeket részesítik majd előnyben. A magasabb piaci árszegmens forgalma stabilizálódni, egyes esetekben kisség bővülni látszik.

Amíg nagy háztartási berendezések forgalma 2005-ben négy százalékkal 4,1 milliárd euróra csökkent, addig a kisgépeké 2001 óta első alkalommal emelkedett, mégpedig két százalékkal 1,7 milliárdra. Különösen élénknek bizonyult a kávéfőző készülékek piaca, amely 15 százalékos bővülést ért el. Tíz százalékot meghaladó növekedés várható az elektromos fogkefék és a fésűs hajszárítók forgalmától is. Az élvezeti és egészségi szempontokra alapozó kis háztartási gépek ígérkeznek a karácsonyi bevásárlási szezon sztárjainak.

Jövőre emelkedik a háztartási berendezések ára részben a márciustól érvényes használt berendezés visszavételezési kötelezettség, részben pedig a nyersanyagok és az energia magasabb beszerzési költsége miatt, amit a gyártók kénytelenek lesznek továbbítani a vásárlók felé.