Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Liberalizálták a Gazprom részvényforgalmát

MTI
2005.12.09. 11:34

Az orosz alsóház véglegesen elfogadta az állami ellenőrzésű Gazprom monopólium részvényeinek külföldiek általi birtoklását korlátozó szabályok eltörlését.

A Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország által uralt dumában pénteken (második és harmadik olvasatban egyszerre) megejtett szavazáson 335 képviselő támogatta a gázellátási törvényben javasolt módosításokat, míg 80 ellenezte.

A törvényre most a felsőház is gyorsan áldását adhatja, és Vlagyimir Putyin elnök aláírásával megvalósulhat az orosz kormány ígérete, hogy ez év végéig liberalizálja a Gazprom részvényforgalmát. Ezt az ígéretet a kormány nyáron tette, miután biztosította magának a gázmamut többségi, 50 százalék feletti ellenőrzését.

A Gazprom alaptőkéjéből a külföldiek egyelőre együttesen legfeljebb 20 százalékkal részesedhetnek. A külföldiek még nem vásárolhatnak közvetlenül Gazprom-részvényeket, hanem csak másodlagos papírokkal kereskedhetnek a Gazprom-részvények mintegy négy százaléka erejéig kibocsátott amerikai letéti jegyek (ADR) formájában.

A törvény feloldja a külföldiek tőkerészesedését korlátozó megszorításokat, de leszögezi: az állami hányad nem lehet kevesebb 50 százalék plusz egy részvénynél. Szakértők szerint a külföldiek együttes hányada a liberalizálás után is csak 25 százalékig fog emelkedni.

A liberalizálás jóvoltából viszont a Gazprom papírjai a legvonzóbbak közé kerülhetnek a feltörekvő piacokon. A duma energiabizottságának elnöke, Valerij Jazev szerint az óriáscég tőzsdei értéke 17 milliárd dollár fölé emelkedhet a jelenlegi 4,15 milliárdról. A Gazprom az orosz gáztermelés 90, s a világtermelés mintegy 20 százalékát adja.

A törvényt a kommunista és a nemzeti-baloldali Haza párt képviselői ellenezték, attól tartva, hogy a Gazprom a külföldi tőke ellenőrzése alá kerülhet, s Oroszország merő nyersanyagforrásává válik Európának. Egy Haza-párti honatya szerint a törvény a belföldi gázárak emelkedéséhez vezethet, rontva az orosz polgárok életkörülményeit.