Németország - jelentősen javult decemberben az üzleti hangulat

MTI
2005.12.13. 12:30
Erősödött az euró a dollárhoz képest Londonban arra a hírre, hogy Németországban jelentősen javult az üzleti hangulat mutatója decemberben, a mutató két év óta a legjobb. A mannheimi Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) hat hónapra előre tekintő, németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója lényegesen jobb lett a vártnál: 22,9 ponttal 61,6 pontra emelkedett decemberben a novemberi 38,7 pontról. Elemzők 41 pontot vártak. Novemberben még a vártnál rosszabb lett a mutató: 38,7 pont volt az októberi 39,4 ponttal, és az elemzők által várt 44 ponttal szemben.

Az intézet elemzői szerint a mutató javulása elsősorban annak köszönhető, hogy élénkül a német cégek beruházási kedve, s a világgazdaság erősödésének következtében pozitívak a következő fél év export kilátásai is. Hozzájárult a mutató javulásához az is, hogy megszűnt a bizonytalanság a követendő gazdaságpolitikát illetően - állítják a ZEW elemzői. Mindamellett a beruházási kedv élénkülése csak akkor eredményezi a foglalkoztatás növekedését, ha a fellendülés reformokkal jár együtt: rugalmasabbá teszik a munkaerő piacot, csökkentik a vállalati adóterheket, megreformálják a szociális ellátó rendszereket és konszolidálják a költségvetést - mondta a ZEW elnöke

A jelenlegi helyzet megítélését mutató alindex is javult: mínusz 44,4 pontra a novemberi mínusz 55,2 pontról, az októberi mínusz 58-ról, és a tavaly decemberi mínusz 64,2 pontról.