Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Volt amerikai miniszter a reprivatizált Jukosz élén?

MTI
2005.12.13. 12:30
Donald Evans, aki közeli barátja George Bush amerikai elnöknek, egy hete találkozott Vlagyimir Putyinnal moszkvai vizitje során - írta a Kommerszant keddi számában, feltételezve: Evans esetleges kinevezése a Rosneft élére a nyugati befektetők megnyugtatását szolgálná, mielőtt az állami olajcég részvényeinek egy részét tőzsdei forgalomba bocsátják.

A Rosneft elzárkózott bármiféle kommentártól. A hatóságok 2006 végére tervezik a Rosneft nyilvános részvénykibocsátását (IPO) a londoni és a moszkvai tőzsdén 15 milliárd dollár értékben. Ennek nyomán a jelenleg száz százalékos állami hányad 51 százalékra apadna a cégben. A Rosneft-IPO az utolsó lépés lenne egy bonyolult ügyletsorban, amely módot ad az orosz államnak arra, hogy visszafizesse a Gazprom monopóliumban birtokolt részesedésének 50 százalék fölé emelésére felvett 7,5 milliárd dolláros kölcsönt. A kölcsön biztosítékául a Rosneft 49 százaléka szolgál.

A Rosneft termelése megháromszorozódott, miután egy múlt év végi kétes kényszerárverés nyomán 9,4 milliárd dollárért megszerezte a Jukoszfőegysége, a Juganskneftegaz 77 százalékát. Ráadásul a Rosneft (a Yugansk útján) perbe szállt egy amszterdami bíróságon a Jukosz külföldi részesedéseiért, egy moszkvai bíróság által megítélt kétmilliárd dolláros követelés alapján. Mindamellett a Rosneftnek nehézségei vannak a Yugansk konszolidálásával, amelyben a Jukosz egyelőre megőrizte kisebbségi részesedését.

A Kommerszant rámutatott, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár, aki Putyin kebelbarátja, elvállalta a Balti-tenger alatti gázvezeték építésére és működtetésére alakult német-orosz konzorcium felügyelő bizottságának elnökségét. A konzorcium 51 százaléka a Gazprom birtokában van. Az orosz lap szerint Evans meghívása a Rosneft élére mutatja, hogy Oroszországban fontos állásokat kaphatnak olyan Putyinnal baráti viszonyban lévő külföldi személyiségek, akik korábban magas hivatalokat töltöttek be hazájukban. Ezek emelhetik az orosz cégek presztízsét Nyugaton, s a szóban forgó vállalatok ellenőrzése Putyin bizalmát élvező személyek kezében marad - írta.