Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A zártkörűvé alakult a Pick Szeged új céget hoz létre

MTI
2005.12.16. 13:00
A Pick Szeged Rt. december 15-én megtartott rendkívüli közgyűlésén a tulajdonos Délhús Rt. a társaság zártkörűvé alakulásáról és új cég létrehozásáról döntött. A Magyar Tőkepiacban pénteken megjelent közgyűlési határozat szerint a cég változatlan társasági formában és tevékenységi körrel működik tovább. A Pick vagyonából mintegy 2,1 milliárd forint felhasználásával új társaság jön létre - áll a határozatban.

A Délhús 75 százalékban közvetve Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának tulajdonában van. Kovács László a Pick Szeged Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI kérdésére nem kívánta közölni, hogy mi lesz az új cég tevékenységi köre. Annyit mondott csak, hogy az új társaság megalakítása elvi lehetőség. Az elnök-vezérigazgató utalt arra, hogy a Pick Szeged Rt. 3,27 milliárd forint jegyzett tőkéjének csökkentésével alakulhat meg az új társaság, amelynek jegyzett tőkéje várhatóan 2,1 milliárd forint lesz.

A Pick Szeged Rt.-ben egyetlen aranyrészvénye van az államnak, és ez az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nél (ÁPV) van. Ehhez a részvényhez szigorú jogosítványok kapcsolódnak. Többek között az aranyrészvényes belegyezése kell a Pick Szeged Rt. átalakulásához, a „PICK” márkanév használatát érintő minden határozathoz - különös tekintettel a téliszalámi hagyományos receptúráját és gyártási technológiáját érintő döntés meghozatalára, valamint a társaság alaptőkéjének leszállításához. Az ÁPV Rt.-nek egy delegáltja van a Pick igazgatóságában is, ahol számos kérdésben vétójogot gyakorolhat.

A cég december 20-án újabb közgyűlést tart, amelyen - Kovács László tájékoztatása szerint - személyi kérdések szerepelnek. A Pick Szeged Rt. idén nem konszolidáltan 30 milliárd forint árbevételt vár és vesztesége várhatóan egy milliárd forint alá csökken a tervezett 3,2 milliárd forint helyett.