Az idén 4500 milliárdot költöttünk

2005.12.21. 09:06
A legfrissebb adatok a kedvező kiskereskedelmi konjunktúra folytatódását mutatják. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom októberben 6,6%-kal, az első tíz hónapban 5,6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján. Az egy hónappal korábbihoz képest októberben 0,5%-kal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex -- tette közzé a statisztikai hivatal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első tíz hónapban folyóáron 4500 milliárd forint, ezen belül októberben 508 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Abban, hogy 2005 októberében a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva élénkülést mutat, - a dinamikus bérkiáramláson kívül - a viszonylag alacsony bázisadat is szerepet játszik. 2004 második felében ugyanis lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése. Októberben 4,0%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, ami akkor elmaradt a 2004. évi átlagos (5,7%-os) növekedéstől. A kiskereskedelmi átlagnál gyorsabban (6,9%-kal) nőtt októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene. Ezen belül a legdinamikusabban (10%-ot meghaladó mértékben) a nagy (1200 m2 feletti) alapterületű, vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai bővültek. A kisebb alapterületű üzletekkel együtt az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 7,2%-kal nőtt, az élelmiszer-szaküzletek eladásai pedig 4,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 6,5%-kal bővültek. Ezen belül a legdinamikusabban az illatszer-, valamint a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem változatlan áras forgalma növekedett. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem adata is. Az átlagosnál mérsékeltebben bővült az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek, valamint a csomagküldő kiskereskedelem változatlan áras értékesítése. Az egy hónappal korábbihoz képest októberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene 0,6%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,2%-kal bővült.

Az Eurostat előzetes becslése szerint októberben az Európai Unió 25 tagállamának átlagában 1,4%- kal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, naptárhatással kiigazítva; az eurózóna országaiban pedig 0,4%-os növekedést jeleztek. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva ugyanakkor a 25 tagországban 0,2%-os, az eurózóna országaiban 0,5%-os emelkedés következett be a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.