Piroska
-2 °C
5 °C

A Mol vitte a tőzsdét

MTI
2005.12.21. 19:29
Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 38,68 pontos csökkenéssel 21.054,18 ponton zárt szerdán, a keddi záró értékhez képest ez 0,18 százalékos gyengülés. A részvénypiac forgalma az előző napok alacsony értéke után közepesen magas, 20,8 milliárd forintot meghaladó volt. A vezető részvények vegyesen változtak, a Mol-részvények árfolyama csökkent, a Magyar Telekom stagnált, míg az OTP és a Richter papírjainak ára emelkedett a pénteki záráshoz viszonyítva.

Az Európai Bizottság szerdán jóváhagyását adta ahhoz, hogy az E.ON német gázipari vállalat bizonyos feltételek teljesítése esetén megszerezze a Mol Rt. gázipari érdekeltségeit. A jóváhagyást ahhoz kötik, hogy a E.ON válassza szét a fölgázkitermelési, -továbbítási és -kereskedelmi tevékenységet. Ennek alapján a Molnak értékesítenie kell a Mol Földgázellátó Rt.-ben és a Mol Földgáztároló Rt.-ben lévő teljes részesedését, és nem gyakorolhatja a Mol Földgázszállító Rt. esetében eladási opcióját. Amennyiben az E.ON megvalósítja az üzletet, úgy a tulajdonába kerül a Mol fölgáz nagykereskedelmi, tárolási, kereskedelmi és marketing tevékenysége. Antal Dénes, a Külkereskedelmi Bank üzletkötője a forgalom több mint felét adó Mol részvényeivel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: sok piaci szereplő rosszul értékelte a cégről szóló híreket, ennek okaként a megvalósítás komoly feltételeit említette. Hozzátette: a nap végére megnyugodott a piac, és az olajrészvények árfolyamának esése nem lesz tartós.

Az üzletkötő szerint a többi papír árát nem befolyásolták piaci hírek, az árfolyamok a Mol-t követték. A szakértő a kisebb részvények közül az 5 százalékot emelkedő BorsodChem papírjait emelte ki, az elmúlt napok esése utáni erősödésre azonban nem látott különösebb okot. A hét maradék két napjára alacsony forgalmat, optimista hangulatú kereskedést, és a vevők túlsúlyát prognosztizálta Antal Dénes.

A Mol 12,1 milliárd forintos forgalom mellett 400 forintot, 1,96 százalékot gyengült, 20.000 forinton fejezte be a kereskedést. A Richter árfolyama 5 forinttal, 0,01 százalékkal 40.000 forintra erősödött, forgalma 268 millió forint volt. Az OTP 343 millió forintos forgalomban 33 forinttal, 0,47 százalékkal 7.003 forintra erősödött. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, árfolyama 962 forint maradt, forgalma alig haladta meg a 114 millió forintot. A BorsodChem árfolyama 112 forinttal, 5,01 százalékkal 2.346 forintra emelkedett 56,7 forintos forgalom mellett. A BUMIX 2,09 pontos, 0,12 százalékos gyengüléssel 1.756,60 ponton zárt szerdán.