Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egyesül a két Hilton

Napi Online
2005.12.30. 08:13
Történelmi csúcsra emelkedett csütörtökön a brit Hilton Group Plc. részvényárfolyama, miután a Financial Timesban megjelent, hogy a cég megállapodott egyesült államokbeli testvérvállalatával, a Hilton Hotels Corp.-pal a szállodaüzletág eladásáról. A 3,6 milliárd fontos (6,2 milliárd dollár) ügylettel, amelynek keretében a brit cég 400 szállodáját adja át a Hilton Hotelsnek, a két cég 41 év után egyesül.

Az USA-ban 2300 szállodát üzemeltető Hilton Hotels októberben tett ajánlatot a brit testvérre. A két cég között az 1961-es szétválás után is megmaradt kapcsolatok az utóbbi évtizedben folyamatosan egyre szorosabbá váltak, a márkaegyesítő megegyezés így nem érte meglepetésként a piacot. A Hilton Group, amely az utóbbi időben több híres szállodáját is eladta, ezentúl a legjövedelmezőbb, a teljes árbevétel több mint 80 százalékát adó szerencsejáték-üzletágra koncentrálhat.

Előfordulhat azonban, hogy erre sem sokáig: a cég a múlt héten jelentette be, hogy a Landbrokes fogadóiroda-hálózat iránt többen is érdeklődnek, többek között a BC Partners, a Blackstone Group és a CVC Capital Partners. A brit Hilton Group Magyarországon két szállodát üzemeltet.