Kóka: a magyar az EU egyik legjobb tőzsdéje

MTI
2006.01.02. 12:59
A magyar gazdaság érdeme, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Európai Unióban az egyik legjobban teljesítő tőzsde - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, miután szimbolikus csengetéssel megnyitotta az év első kereskedési napját a pesti börzén. A miniszter elmondta, hogy a tőzsde 2005-ben értékben 40 százalékot, forgalomban pedig 60 százalékot emelkedett a megelőző évhez képest. Ez az ország számára olyan energia, ami Nyugat-Európa számára nem áll rendelkezésre, pedig az EU nagy része igényli - vélekedett Kóka János. Reményét fejezte ki, hogy az idén további érték- és forgalombővüléssel lehet számolni.

Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke szerint minden esély megvan arra, hogy az idén is "dübörögjön" a tőzsde. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az árfolyamok alakulását erősen befolyásolhatják a parlamenti választások. "A tőkepiac azt kéri, hogy bármelyik politikai oldal is nyer, merjen lépéseket tenni a fiskális egyensúly helyreállítására" - mondta Szalay-Berzeviczy Attila. Kóka János a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a kormány száz lépés programja keretében a gazdasági tárca augusztus végén 100 millió forintos keretösszeggel pályázatot hirdetett cégek tőzsdére lépésének segítésére.

A pályázaton a TvNetWork Zrt., az Állami Nyomda Rt., a Bookline.hu Internetes Kereskedelmi Rt. és a GENEX Rt. nyert támogatást, összesen 87,81 millió forintot - ismertette a tender eredményeit Kóka János. Megjegyezte, hogy a GKM az idén is mintegy 100 millió forintot fordít ilyen célra. Szalay-Berzeviczy Attila jelezte: a BÉT a tőzsdére lépő cégeket azzal kívánja ösztönözni, hogy fél évig a forgalombantartási díjat elengedi számukra.