Feljövőben a Fiat

MTI
2006.01.05. 12:50
A Fiat ismét fellélegezhet az elmúlt évek nehéz időszaka után. Decemberben a Fiat csoport Olaszországban forgalomba állított modelljeinek a száma 3,5 százalékkal 41 ezerre emelkedett, mégpedig az összességében 6,3 százalékkal zsugorodó autóértékesítési piacon. Éves szinten 1,3 százalékkal csökkent az autópiaci értékesítési forgalom Olaszországban, összesen 2,2 millió autóra.

A Fiat piaci részesedése decemberben az előző havi 26,6 százalékról 29,4 százalékra nőtt, ami legfőképpen a Grande Punto modell sikerének köszönhető. A típusból már 88 ezerre van előrendelés. Az ősszel bemutatott modellbe nagy reményeket fektet a Fiat, nevezetesen az idei évre várt konszolidációt, a márkaimázs megújulását és jó egymillió új vevő megnyerését erre a modellre alapozza. Nem a Grande Punto az egyetlen amitől piaci fordulatot és nyereséget remél a Fiat. Jó eredményt ért el a Fiat csoport tagja a Lancia is évi 4,78 százalékos eladás növeléssel tavaly. Az új Panda pedig már 12 ezer példányban kelt el. Az új Opel Corsa generációval közös platformra épülő modellel a kis kompakt kategória piacvezetői rangját kívánja megszerezni a Fiat.

A Fiat az elkövetkező három évben 20 új Fiat, Lancia és Alfa Romeo modellel jelenik meg és 23 modellt újít fel, amelyek fejlesztésébe összesen 10 milliárd eurót fektet. Kutatás-fejlesztési feladatokra 4 milliárd eurót szán. Elsősorban az Alfa Romeo imázsa szorul felfrissítésre.

Pozitív értékesítési eredményekről számolhat be a Fiat külföldön is. A Fiat, Lancia és Alfa Romeo modellek piaci részesedése hét százalékon áll Európában, emelkedő tendenciával. Franciaországban a Fiat eladásai 8,2 százalékkal nőttek decemberben, miközben az autópiac 1,4 százalékkal szűkült.