Félreértés, hogy az ekho mindent rendez

Napi Online
2006.01.13. 11:18
Félreértésnek minősítette Csizmár Gábor munkaügyi miniszter, hogy azok helyzetét, akik áttérnek az ekhóra, munkaügyileg rendezettnek tekintik majd - derül ki a NAPI Gazdaságnak adott miniszteri interjúból.

Csizmár szerint 70 százalékos rátánál lehet beszélni az Orbán Viktor által is szorgalmazott teljes foglalkoztatottságról. Ennek elérését a miniszter is fontosnak tartja, de úgy véli: a mai 57 százalékos mutató reálisan csak 15-20 év alatt hozható fel erre a szintre.

A tisztán látást nehezíti, hogy ma Magyarországon nincs olyan adatfelvétel, amely ténylegesen leírná a munkaerő-piaci helyzetet. A statisztikai hivatal 300 ezer, a foglalkoztatási szolgálat pedig 400 ezer körüli munkanélkülit mutat ki. Utóbbi sem tartalmazza viszont a nem látható munkanélküliséget, vagyis ténylegesen még ennél is jóval több embernek nincs munkája.

Azt, hogy ma 90 ezer emberrel több dolgozik, mint 2002 első negyedévében a miniszter jó eredmények tartja, főként annak tükrében, hogy minőségi átmenet zajlik a magyar gazdaságban: megszűnnek az egyszerű, betanított, szalag melletti munkák, szűkülnek azok az ágazatok, ahol nagy az élőmunka-igény, és azok pörögnek, amelyek inkább a technológiára építenek.

A magyar gazdaság növekedésének alapja - állítja Csizmár - a hatékonyság és a termelékenység, nem pedig a létszám bővülése. A miniszter félreértésnek minősítette, hogy azokat, akik áttérnek az ekhóra, munkaügyileg rendezettnek tekinti majd az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség.