Ötmilliárd forint a Volán társaságoknak

MTI
2006.01.13. 15:04
Még folynak a tárgyalások a Pénzügyminisztériummal, de a tervek szerint az idén is legalább ötmilliárd forintot kapnak a Volán társaságok - jelentette ki az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV RT.) ügyvezető igazgatója pénteken, Szegeden.

Németh Ákos, aki négy új Mercedes autóbuszt adott át a Tisza Volán Közlekedési és Szolgáltató Rt. (Tisza Volán Rt.) számára, hangsúlyozta: 2005-ben összesen 10 milliárd forintot tudtak a Volán társaságok rendelkezésére bocsátani, amely "a probléma méretéhez képest még mindig elenyésző" de pozitív tendenciát mutat, hiszen 2003-ban ötmilliárd, 2004-ben pedig hatmilliárd forintot juttattak számukra.

A támogatás egyrészt tőkeemelésen keresztül történik, de környezetvédelmi fejlesztésekre is sor kerül. A fekete motor program a leginkább környezetszennyező motorok cseréjét irányozta elő - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a Volán társaságoknak összesen hétezer gépjárműve van, amelyek átlagéletkora eléri a 12 évet, de több vállalatnál akár a 14 évet is.

Szeri István, a Tisza Volán Rt. vezérigazgatója közölte: a szegedi Volán járműveinél az átlagéletkor tíz év, a társaság 404 járművel rendelkezik, ebből 131 közlekedik Szeged városában; a négy darab új, Mercedes-Benz Citaro 0530G CNG típusú városi, csuklós, gázos, alacsonypadlós autóbusszal 39-re nőtt a sűrített földgázzal hajtott buszok száma.

A mozgáskorlátozottak számára is könnyen használható új autóbuszok összesen 336 millió forintba kerültek, ennek egynegyedét saját forrásból fedezték; a fennmaradó összeget hitelből és a "Zöld Forrás" program pályázatán elnyert mintegy 70 millió forintos kamattámogatás igénybevételével fedezték - mondta.

A vezérigazgató kiemelte: az új járművek Euro-EEV európai uniós környezetvédelmi minősítéssel rendelkeznek, fokozottan környezetkímélők; ez a rendszerben meghatározott károsanyag határérték, a 2008-2009-ben bevezetésre tervezett Euro-5 normában meghatározottnál is lényegesen alacsonyabb.

A társaság 1996-ban kezdte el a földgázüzemű autóbusz programját, amelynek keretében a helyi közlekedésben működő buszok több mint egynegyedét kiváltotta már földgáz hajtóanyaggal működőre - ismertette.

A vezérigazgató tudatta: az új autóbuszok 18 méter hosszúak, 3 ajtós járművek, 7 darab gáz kompozit anyagú - különösen könnyű - üzemanyag tartállyal, amelyek együttes űrtartalma 1330 liter. Ez a típus átlagos topográfiai és egyéb feltételek mellett napi 350 kilométer hatótávolságot tehet meg 146 szállítva.

Az átadáson elhangzott: két darab ugyanilyen autóbusz érkezik áprilisban és további hét beszerzését tervezik még az idén.