Az orosz Gazprom nem változtat Magyarország feltételein

MTI
2006.01.13. 18:40

Magyarország esetében nem volt semmilyen gázáregyeztetés 2006-ra vonatkozólag és nem is volt rá szükség - mondta az orosz Gazprom gáztársaság szóvivője péntek este telefonon az MTI érdeklődésére.

Szergej Kuprijanov megerősítette: általános információ, egyfajta átlagigény volt csupán az a hétfői bejelentése, amely szerint a Gazprom ezer köbméterenként 250 dollárra kívánja emelni az európai partnereinek szálított gáz árát.

Mint mondta, a Magyarországra irányuló szállításokra szabványos hosszú távú szerződés van érvényben, árformulával. Ez utóbbi annyit jelent, hogy az árat az alternatív energiahordozók árváltozása szerint korrigálják, ami nem függ sem a Gazpromtól, sem magyar partnerétől. Ennél fogva nincs szükség évről-évre külön jegyzőkönyvek aláírására - tette hozzá.

Kuprijanov a konkrét árat nem árulta el, sőt annak kommentálását is elhárította, hogy a Gazprom magyar partnerének is küldött-e a múlt év november-decemberében olyan, áremelési igényt tartalmazó levelet, mint amilyet a lengyeleknek és más európaiaknak eljuttatott.

Mindamellett moszkvai megfigyelők szerint Magyarországra vonatkozólag semmilyen változtatási szándék nem volt a Gazpromnál. Magyar diplomáciai forrásból december közepén annyi kiderült, hogy a Földgázellátó Rt. többet fizet az orosz gáz ezer köbméteréért, mint az a 230 dollár, amit a Gazprom akkor az ukrán Naftohaztól követelt.