Bernadett
-2 °C
4 °C

Nem volt sok hamis euróérme 2005-ben

euractiv.hu
2006.01.16. 12:04
Tavaly növekvő számú, de mégis viszonylag kevés hamisított euróérmét vontak ki a forgalomból, főleg a pénzügyi szervezetek, míg a rendőrség folytatta az illegális pénzverdék felszámolását. A nemzeti központi bankokhoz 96 ezer hamis euróérmét juttattak el a hatóságok és a pénzintézetek 2005-ben. Összehasonlításképp: 2004-ben 74 ezer hamis érmét fedeztek fel, 2003-ban pedig 26 ezret. A forgalomból mindeddig kivont hamis érmék mennyisége még mindig jóval alacsonyabb, mint az euró bevezetése előtt forgalomban volt hamis érmék száma. A hamis érméket nehéz észrevenni, főleg a 2 eurós esetében. Számuk mégis elenyésző a forgalomban lévő 63 milliárd érméhez viszonyítva. A hamis érméket a jól beállított automaták vagy más, érme által működtetett berendezések visszautasítják. Magyarország is a listán A rendőrség tavaly 3557 érmét foglalt le még azok forgalomba helyezése előtt. A nemzeti hatóságok jelentése szerint 2005-ben három illegális pénzverdét lepleztek le, egyet Magyarországon, egyet Lengyelországban és egyet Bulgáriában. Az euró bevezetése óta összesen 11 illegális pénzverdét fedeztek fel a hatóságok. A leggyakrabban hamisított euróérme a kéteurós. Főként a német nemzeti oldalt reprodukálják, ezt követi a francia, a spanyol, a belga, az olasz, az osztrák, a holland, a görög és a luxemburgi nemzeti oldal a "népszerűségi listán".

Ami a hamis euró-bankjegyeket illeti, az Európai Központi Bank adatai szerint közel 286 ezernyit vontak be 2005 második felében, főként 50-est. Az év egészét tekintve a 2004. évi 594 ezerről 579 ezerre csökkent a fellelt hamis bankók száma. Munkamegosztás Az euróérmék és bankjegyek védelmében az Európai Bizottság Csalásellenes Irodája (OLAF) szorosan együttműködik az Európai Központi Bankkal, az Europollal, az Interpollal és az illetékes nemzeti hatóságokkal. Az Európai Bizottságban az OLAF készíti elő a törvényjavaslatokat, figyelemmel kíséri, és tanáccsal segíti a tagországokban a törvények alkalmazását az euró-bankjegyek és -érmék hamisításával kapcsolatban. Az Európai Parlament hivatalos kérdéseire és kéréseire is ez az intézet válaszol.

Az OLAF felelős az euró-bankjegyek és érmék védelmére kidolgozott Periklész programért, illetve az euróérmék technikai védelméért. Ajánlás a kivonásra A növekvő számú és egyre kifinomultabb euró-hamisítási ügyek hatására a Bizottság tavaly májusban ajánlást fogalmazott meg az euróérmék hitelesítésével kapcsolatban. Az ajánlás leírja a hamis euróérmék forgalomból való kivonásának gyakorlatát is. Az Európai Központi Bank folyamatosan vizsgálja a hamis eurókat, központi adatbázisban tárolja a technikai és statisztikai adatokat, s eljuttatja a leglényegesebb információkat a hamisítás ellen küzdő szervezeteknek. Az Europol a tagállamok rendőrségi erőit szaktanácsadással és technikai támogatással segíti a szervezett bűnözés akcióinak megelőzésében, továbbá működési és stratégiai elemzéseket ad ki.