Alfréd
-3 °C
3 °C

Megint kevesebb gáz jön

MTI
2006.01.18. 13:06
A Gazprom az oroszországi nagy hidegre való tekintettel csökkentette a Magyarországra érkező gázszállítást, de ez nem okoz krízishelyzetet a gázellátásban - mondta Ábrahám Gergely, a gazdasági miniszter sajtószóvivője az MTI-nek szerdán. Tájékoztatása szerint a magyar-ukrán határon a gázvezetékben a nyomás szerdán délelőtt 20 százalékkal volt alacsonyabb a szokásos szintnél. "Bár krízishelyzet nincs, az eset ismételten felhívja a figyelmet az energiaellátás biztonsági kérdéseinek fontosságára" - mondta a szóvivő. Hozzátette: Kóka János gazdasági miniszter délután a Mol vezetőivel tárgyal, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről.

Kántor Sándor, a Mol üzleti és stratégai komminkációs vezetője megerősítette, hogy csökkent a nyomás, ám hozzátette: ez a jelenlegi időjárási viszonyok között semmilyen problémát nem okoz az ország gázellátásban. A nyomáscsökkenés nem kirívó eset, mivel korábbi időszakokban is előfordult, hogy a Gazprom, illetve exportcége, a Gazexport ideiglenesen mérsékelte az átáramló gáz nyomását és mennyiségét.

A Mol és a Gazprom negyedéves időszakonként számol el egymással, éppen ezért az a fontos, hogy ebben az időszakban a szerződött mennyiség érkezzen Magyarországra. Kántor Sándor elmondta: a Gazexport hivatalosan értesítette a Molt arról, hogy szerdán csökkenti a Magyarországra, illetve a Bosznia-Hercegovinába és Szerbia-Montenegróba irányuló gáz mennyiségét.