Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A cseheknél nincs kevesebb gáz, az olaszok korlátozásra készülnek

MTI
2006.01.18. 15:38
Csehországot nem érintette a Gazprom-szállítás csökkentése, válságtanácskozás Olaszországban A cseh RWE Transgast egyelőre nem érintette az orosz földgázszállítások csökkentése - közölték a cégnél arra a hírre, hogy az orosz Gazprom a nagy hidegre való tekintettel csökkentette földgázszállítását Magyarországra és Bosznia-Hercegovinába és további korlátozásokat helyezett kilátásba Ausztria és Olaszország számára.

Az olasz ipari minisztérium azt közölte, hogy csütörtökön rendkívüli tanácskozáson vitatják meg a gázellátás helyzetét a nagy közüzemi cégek - ENI, Enel, Edison - vezetőivel. Mivel ott is hideg van, korlátozták a gázszállítást egyes ipari fogyasztóknak.

Az orosz Gazprom gázmonopólium moszkvai sajtószolgálatánál hangsúlyozták, hogy kivételes és átmeneti intézkedésről van szó az erős és tartós fagy miatt. A Gazprom mintegy húsz százalékkal fogta vissza Magyarországnak és Bosznia-Hercegovinának szánt szállításait, hogy több gázt juttathasson a hazai fogyasztóknak. A hőmérséklet mínusz 30 fok alá süllyedt Oroszország európai központjában és mínusz 50 fok alá a szibériai lelőhelyeken. Emiatt csökkent a kitermelés is: az elmúlt héten átlagosan napi 200 ezer hordóval napi 9,65 millióra, s kedden tovább csökkent 9,4 millióra.