Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Emelkedő eurókamatra számítanak

MTI
2006.01.19. 13:26
A harmadik negyedév végéig tartó, folyamatos további kamatszigorítás várható az idén az euróövezeti jegybank (EKB) részéről, de a reálkamatszint a visszagyorsuló infláció közepette így sem fogja sokkal meghaladni az utóbbi évek átlagát, hangzott el a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban tartott telekonferenciáján, amelyen a magyar szuverén adósminősítési kilátásokról nem nyilatkoztak érdemben. A nemzetközi hitelminősítő szakértői a 2006-os európai adósminőségi kilátásokról rendezett tájékoztatón azt mondták: a cég várakozása szerint az EKB - amely tavaly kezdte monetáris politikájának szigorítását - még az első félévben két, egyenként negyed százalékpontos kamatemeléssel 2,75 százalékra emeli tovább irányadó kamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot, amelyen az általa alkalmazott, változó kamatú repotender-rendszer alapján még elfogadja a kereskedelmi bankok repoigényeit.

A Moody's előrejelzése szerint az idei első kamatemelés valószínűleg márciusban lesz. A hitelminősítő arra számít, hogy további folyamatos szigorítással az EKB-kamat szeptemberre eléri a 3,00 százalékot, és az év végéig ott is marad. A cég várakozása szerint ugyanakkor a teljes kosárra számított euróövezeti infláció az év végéig 2 százalékra gyorsul vissza, és az így kialakuló 1 százalékos refinanszírozási reálkamatszint nem jelent lényeges monetáris szigorodást az elmúlt hat évre számolt 0,9 százalékos átlagos reálkamathoz képest.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings minapi londoni szakkonferenciáján - amelyen szintén az idei európai és globális adósminőségi kilátásokkal foglalkoztak - ugyancsak az hangzott el, hogy az idei évre a szigorodó globális kamatkörnyezet lesz a jellemző. A Fitch szakértői a hét eleji citybeli szemináriumon azt mondták: a feltörekvő gazdaságok ezt általában jól fogják viselni, de közülük a gyenge költségvetési teljesítményűeket a globális kamatemelkedés keményebben fogja érinteni.

A Moody's csütörtöki londoni telekonferenciáján elhangzottak szerint a cég az idei euróövezeti gazdasági növekedést 2 százalékra várja. A szóbeli ismertető mellé kiadott átfogó írásos előrejelzés azonban kockázatokról is szól, amelyek között elsősorban a dollár esetleges gyors külső értékvesztését említi. A Moody's árfolyammodellje az év közepére 1,2550 eurós, az év végére 1,2750 eurós dollárárfolyamot valószínűsít, ami a jelentés szerint néhány tized százalékpontot lefaraghat az előrejelzett euróövezeti növekedésből.

A jelentés szerint Kelet-Európának 2005 "kivételesen jó" éve volt adósminősítési szempontból: a térség szuverén és kereskedelmi adósságkibocsátói közül a Moody's tavaly 93-at minősített fel, és mindössze háromnak az adósbesorolását rontotta. A legnagyobb kelet-európai osztályzati mozgás a pénzügyi szektorban volt: a térségi bankok és egyéb pénzügyi cégek közül tavaly a Moody's 68-at felminősített és kettőt leminősített.

A magyar pénzügyi szektorban a cég tavaly júniusban az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait javította az "A1"-es hosszú távú magyar szuverén osztályzatra az addig ennél egy fokozattal alacsonyabb szintről. Szeptemberben a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) pénzügyierő-besorolását emelte "D"-ről "D plusz"-ra a hitelminősítő.

A Moody's csütörtöki londoni telekonferenciáján, az MTI kérdésére, hogy a cég - különösen a Fitch által a múlt hónapban bejelentett szuverén visszaminősítés után - miként látja a nála első osztályú magyar szuverén adósbesorolás jövőjét, Guillaume Menuet, a Moody's vezető európai közgazdásza csak annyit mondott: a magyarországi kereskedelmi adósságkibocsátók közül a Moody's tavaly ötöt minősített fel, és ezzel Magyarországé volt az egész kelet-európai térségben a harmadik legjobb adóminőségi teljesítmény az oroszországi 14 és a lengyelországi 10 felminősítés után.

Menuet a Moody's listáján "A1"-es magyar szuverén besorolás várható sorsáról nem bocsátkozott előrejelzésekbe, de azt mondta, hogy jóllehet Magyarország "jelen pillanatban nem tűnik nagyon erős jelöltnek" a többiekkel összehasonlítva az euróövezeti csatlakozásra, Kelet-Európa azonban összességében meglehetősen jól fog teljesíteni 2006-ban, és a Moody's várakozása szerint a kedvező térségi gazdasági környezet tartósan fennmarad. A Fitch Ratings december elején az addigi első osztályú "A mínusz"-ról a már csak közepes befektetői "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamú magyar devizaadósság osztályzatát, a szerinte erősen romló magyar költségvetési helyzetre hivatkozva. A Moody's "A1"-es magyar besorolása más minősítők metodikájában "A plusz"-nak felel meg; ez három fokozattal jobb a Fitch által most érvényben tartott "BBB plusz"-nál. Magyarországot a Standard & Poor's is elsőrendű szinten, "A mínusz"-szal sorolja.