Emőke
-4 °C
9 °C

Nem lesz lengyel euró 2010 előtt

MTI
2006.01.19. 13:35
Lengyelország 2010 előtt nem fogja tudni teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges költségvetési feltételeket - közölte a lengyel pénzügyminisztérium, miután ismertették a konvergencia program módosított változatát. Az Európai Bizottság számára kidolgozott módosított változatban az szerepel, hogy az államháztartási hiány 2008-ban még a hazai össztermék 3,7 százaléka lesz, s ez az euró bevezetésétének feltételeit meghatározó stabilitási és növekedési paktumban lefektetett 3 százalék fölött van.

A lengyel pénzügyminisztérium közleménye szerint a nyugdíjreform magas költségei miatt Lengyelország a következő három évben nem fogja tudni teljesíteni költségvetési célkitűzéseit, elsősorban azért, mert a magán nyugdíjpénztáraknak teljesített átutalásokat nem lehet figyelembe venni a költségvetési hiányban, s emiatt 2007-től 2 százalékponttal több lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

Az új lengyel kormány egyébként sem jelölt meg konkrét időpontot az euró bevezetésére: a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja a múlt héten kedden azt mondta, hogy Lengyelországnak az euróövezeti feltételek teljesítésére és a gazdasági konvergenciára kell figyelnie, ez fontosabb, mint céldátumot adni az euró bevezetésére. Egy nappal korábban az új lengyel pénzügyminiszter, Zyta Gilowska úgy nyilatkozott: támogatja az euró bevezetését, amilyen gyorsan lehetséges, de csak akkor, ha a lengyel gazdaság már kész erre.