Alfréd
-3 °C
3 °C

Nem várnak kamatváltozást hétfőn az elemzők

MTI
2006.01.22. 09:23
Nem változtatja a 6,0 százalékos alapkamatot hétfői ülésén a Monetáris Tanács, vélik az elemzők, akik a Reuters januári felmérésében azt prognosztizálták, hogy legközelebb az országgyűlési választások után kerülhet sor kamatcsökkentésre.

A jegybank a kedvező, 3,3 százalékos decemberi infláció ellenére a jelenlegi, 6,0 százalékos szinten tartja az alapkamatot hétfőn - ezt állítja az elemzők többsége, ugyanakkor a többségi vélemény szerint a következő jegybanki lépés kamatcsökkentés lesz.

A felmérésben részt vevők azt prognosztizálták, hogy az áfa felső kulcs csökkentésének köszönhetően januárban tovább lassul az éves infláció, a decemberi 3,3 százalékról 2,4 százalékra, majd az év utolsó hónapjára 2 százalékra csökkenhet.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI kérdésére elmondta: egy kedvező januári inflációs adat után elképzelhető, hogy már februárban kamatcsökkentésről dönt az MNB.

Korábban kamatemelést árazott be a piac, amely azonban időközben kiárazódott, ezért nem vár kamatváltozást januárban Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő Rt. elemzője. "Előrejelzésünk alapváltozata szerint márciusig nem változik az alapkamat" - tette hozzá a vezető elemző. Azt azonban nem lehet kizárni, hogy az erőteljes tőkebeáramlás miatt tovább erősödik a forint, s lépéskényszerbe kerül a Monetáris Tanács - fűzte hozzá.

Az elmúlt 12 hónapban a Monetáris Tanács kilencszer mérsékelte a kamatot: januárban 50 bázisponttal 9,0 százalékra, februárban 75 bázisponttal 8,25 százalékra, márciusban 50 bázisponttal 7,75 százalékra, majd áprilisban, májusban, júniusban és júliusban egyaránt 25 bázisponttal 6,75 százalékra, augusztusban 50 bázispont 6,25 százalékra, szeptemberben pedig 25 bázisponttal, így alakult ki a jelenlegi 6,0 százalék.