Monetáris Tanács: nem változott az alapkamat

MTI
2006.01.23. 14:33
A Monetáris Tanács változatlanul 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a hétfői ülésén, áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A 6 százalékos alapkamat 2005. szeptember 20-a óta van érvényben.

A 2005. decemberi, egy évre visszatekintő infláció 3,3 százalékos szintje a 4 százalékos inflációs cél alatt, a plusz-mínusz 1 százalékpontos toleranciasávban van, és decemberben a maginfláció történelmi mélypontra, 1,3 százalékra esett - közli elemzésében Monetáris Tanács.

A testület arra számít, hogy középtávon a maginfláció 3 százalék közeli szintre emelkedhet. Az inflációs folyamatok megítélését nehezíti a januári áfa-csökkentés, ami vélhetően hónapokig bizonytalanná teszi a tartós és az átmeneti hatások elkülönítését.

Bár a globális kockázatvállalási hajlandóság erősödésével párhuzamosan a rövid és a hosszú lejáratú hozamok egyaránt mérséklődtek az év első heteiben, a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját továbbra is jelentős kockázatok övezik a Monetáris Tanács szerint.

A testület megállapítja, hogy a jelenlegi kamatszint megfelelő a középtávú, 3 százalékos inflációs cél eléréséhez.