Mátyás
-6 °C
1 °C

Újra sztrájkolnak az Alitáliánál, 250 járat törölve

MTI
2006.01.23. 16:12
Hétfőn is sztrájkok voltak az Alitalia olasz légitársaságnál, legkevesebb két és félszáz járat törlését jelezte a római repülőtér információs szolgálata, a Telenews hétfőn délben. Ekkor már 86 induló, köztük 21 nemzetközi járat és 95 érkező, köztük 25 nemzetközi lemondását jelenthette a szolgálat.

Vasárnap még úgy nézett ki, hogy hétfőn nem folytatódik a múlt héten több napig zajló sztrájksorozat, mert a légitársaság szakszervezete a szerdára tervezett kormánytanácskozásig szüntet rendelt el az akcióban. A hírek szerint azonban a szakszervezet felhívása nem volt "meggyőző" az Alitalia személyzete számára. A múlt héten kiújult sztrájkok miatt már félezer közelében van már a nem indított és fogadott járatok száma.

Roberto Maroni olasz szociálisügyi miniszter hétfőn már azt ecsetelte, hogy az Alitalia csődbe rohan a sztrájkoktól és ezért a szakszervezetek viselik majd a felelősséget. Számítások szerint egy sztrájknap 20 millió euró körüli összeggel növeli a társaság kiadásait.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy nehéz feladatnak látszik az Alitalia privatizálása, mert kormánykoalíciójában sokan ellenzik. Tavaly novemberben egymilliárd eurós tőkeemeléssel sikerült az állami részesedést 49,9 százalékra csökkenteni, de még mindig nagy a kormányzat súlya - a máskülönben veszteséget halmozó - társaságban. Ha kevesebb sztrájkra kerülne sor az Alitáliánál, akkor jobb lenne a társaság helyzete - tette hozzá a miniszterelnök.