Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A brit gazdaság 1,6 százalékkal bővült

MTI
2006.01.25. 12:10

Nagy-Britannia hazai összterméke a negyedik negyedévben 0,6 százalékkal bővült a harmadik negyedhez képest - a leggyorsabb a négy negyedév közül -, és 1,7 százalékkal volt nagyobb, mint a 2004-es utolsó negyedévben, közölték a brit statisztikai hivatalban szerdán előzetes becslésként.

Ezzel az évi átlagos GDP-növekedés 1,8 százalékra lassult a 2004-es 3,2 százalékos ütemről (a 2004-es adatot az eredetileg közölt 3,1 százalékról javították a hivatalban). A tavalyi növekedés a leglassúbb volt tizenhárom éve. A tavalyi növekedést ismét elsősorban a szolgáltatások táplálták, teljesítményük már a GDP 73 százalékát adja. A szolgáltatások teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben, a harmadik negyedévi 0,7 százalékos ütemről tovább gyorsulva. Ezen belül a pénzügyi-üzleti szolgáltatások teljesítménye 1,1 százalékkal nőtt, a harmadik negyedévi 0,8 százalékos, ugyancsak negyedéven belül többlet után.

Sok év után először a harmadik negyedévben a brit GDP-növekedés már alig haladta meg az euróövezeti ütemet, mert az euróövezeti növekedés valamelyest felgyorsult. Ez arra vall, hogy a Bank of England semmiképpen sem követheti az EKB decemberi kamatemelését, ami a legtöbb elemző szerint várhatóan ugyancsak nem folytatódik a legközelebbi jövőben.