Gerzson
-3 °C
3 °C

Drága az iroda Londonban

MTI
2006.01.29. 10:54
Az irodabérlet továbbra is Londonban a legdrágább a világ nagyvárosai közül - állapítja meg a DTZ ingatlantanácsadó által készített Global Office Occupancy Costs című tanulmány.

A DTZ az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a kilencedik alkalommal elvégzett felmérésében összehasonlítja a világ 46 országa 117 legkelendőbb üzleti negyedében található irodaterületek bérleti költségeit munkaállomásokra lebontva.

A legutóbbi vizsgálat szerint a londoni West End egy munkaállomásra jutó 18.740 dolláros éves irodabérleti költségével tartja világvezető helyét, immár hatodik éve.

A tanulmány szerint a londoni díjak 2005-höz viszonyítva 5,6 százalékkal nőttek, ennek ellenére a dollár és a font közti árfolyamkülönbségnek köszönhetően a jelentésben 3 százalékos csökkenés szerepel.

Washington DC két hellyel feljebb lépett, így második lett a legdrágább irodákat kínáló metropoliszok között, itt körülbelül 15.370 dollárt kell fizetni évente munkaállomásonként.

A legszembetűnőbb Hongkong előretörése, ahol 61 százalékos árnövekedés következett be az elmúlt évtized során. Az irodabérlés munkaállomásonkénti éves díja 15.000 dollárra emelkedett, ezzel a város 13 helyet ugrott előre a ranglistán, megszerezve a harmadik helyet.

A DTZ elemzése szerint a növekedés egyik oka, hogy a befektetési bankok hajlandók többet fizetni a jobb minőségű irodákért. A hongkongi szárnyalás pedig nagyrészt az újépítésű, A osztályú irodaházak hiányára vezethető vissza. A tanulmány szerint a tíz legdrágább irodabérleti díjú nagyváros listáján a negyedik Párizs, majd London City, Frankfurt, New York Midtown, Dublin, Tokió Központ, és Luxembourg következik.

India egyike a világ leggyorsabban fejlődő piacainak, beleértve a gyorsan bővülő ingatlanpiacot is. Az idei tanulmány szerint a legnagyobb növekedést Indián belül Mumbaiban és Delhiben mérték, mintegy 27 százalék illetve 29 százalékot, ami a világranglista 20. ill. 43. helyéhez volt elegendő.