Parázs vita az öngyújtók miatt

2006.01.30. 10:50
Miközben Markosz Kyprianu fogyasztóvédelmi és egészségügyi EU-biztos sikeres egyeztetést folytatott a kínai hatóságokkal a termékek biztonságáról, egyes EU-tagországok nem támogatják a Bizottság ama javaslatát, hogy vonjanak vissza a piacról több veszélyes terméket, például a nem "gyermekbiztos" öngyújtókat, amelyek fő gyártója éppen Kína.

Sajtójelentések és tanulmányok szerint az EU-ban évente 1200 tüzet okoztak öt éven aluli, öngyújtóval játszadozó gyermekek, s e balesetek közül 20 halálos áldozattal járt. A tragédiák megelőzhetők lettek volna, ha a gyermekek kezébe kerülő öngyújtók működését valamilyen biztonsági zár nehezítette volna meg.

A Bizottság javaslata szerint az EU piacára csak a "gyermekbiztos" öngyújtókat lenne szabad beengedni, de ezt a javaslatot egyes tagállamok (az európai fogyasztók szervezete, a BEUC szerint Franciaország, Németország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Dánia és Görögország) - természetesen a fő gyártó Kínával együtt - nem támogatják.

Az ellenzők szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy komoly veszélyt jelentenének a hagyományos öngyújtók. A tények azonban mást mutatnak: évekkel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon megtiltották a nem biztonságos öngyújtók használatát, s a statisztikák szerint a balesetek száma észrevehetően csökkent.