Mátyás
-6 °C
1 °C

Csökkent Ukrajna gázfogyasztása

MTI
2006.01.30. 12:31
Ukrajna földgázfogyasztása 10 százalékkal csökkent az utóbbi napokban, miután korábban, a nagy hideg miatt, január 23-án 427 millió köbméteres napi csúcsot ért el, jelentették az ukrán üzemanyag- és energiaügyi minisztériumban hétfőn. Az ipar azonban még elmaradt az előírt fogyasztási megtakarítások bevezetésével.

Az orosz Gazprom a múlt héten is azzal vádolta Ukrajnát, hogy a szerződött mennyiségen felül csapolja meg a vezetékeket, amelyek Európa nyugati részébe szállíják a földgázt. Ezt ukrán részről cáfolták.

Az ukrán állami olaj- és gáztársaságnál, a Natfohaznál egyszersmind közölték, hogy még ezen a héten aláírják a megállapodást vegyesvállalat alakításáról a gázt forgalmazó RosUkrEnergo vállalattal, és így egyértelműbbé válik a január eleji orosz-ukrán gázmegállapodás végrehajtása.

Az öt évre szóló moszkvai megállapodás szerint a földgáz kizárólagos exportőre Ukrajnába ezentúl a 2004-ben alapított, Svájcban bejegyzett RosUkrEnergo vegyesvállalat, amely január elején fele-fele arányban a Gazprombanké és az osztrák Raiffeisen Investment AG egyik leányvállalatáé volt. A RosUkrEnergónak mint kereskedőháznak a Gazprom ezer köbméterenként 230 dollárért adja el a földgázt.

A kereskedőház a közép-ázsiai országokból, Türkmenisztánból. Üzbegisztánból és Kazahsztánból is beszerez földgázt, jóval olcsóbban, és végül ezer köbméterenként 95 dollárért értékesíti az energiahordozót az ukrán Naftohaz gázipari vállalatnak. MTI 2006. január 30., hétfő 11:59