Létrehozták az Ukrgaz-Energót

MTI
2006.02.03. 09:44

Az ukrán Naftohaz gázmonopólium és az orosz Gazpromhoz kötődő, svájci bejegyzésű RosUkrEnergo kereskedőcég létrehozta ugyan közös vállalatát, az Ukrgaz-Energót az ukrán belpiaci gázértékesítésre, de nincs végleges egyezség arról, hogy az utóbbi mennyiért kapja a gázt az előbbitől - jelentették moszkvai lapok pénteken.

Az Ukrgaz-Energót a Naftohaz és a RosUkrEnergo fele-fele arányban, egymilliárd dolláros alaptőkével hozta létre, Kijevben jegyezteti be, és igazgatótanácsi elnöke Alekszandr Rjazanov, a Gazprom cégvezetési alelnöke lett. A Vedomosztyi szerint azonban Ukrgaz-Energo egyelőre csak papíron működik, mert nincs végleges megállapodás arról, hogy mennyiért kapja a gázt a RosUkrEnergótól, sem arról, hogy mennyiért adja tovább az ukrán fogyasztóknak.

A Gazprom és a Naftohaz között a január eleji csapelzárás utáni megállapodás szerint a RosUkrEnergo (amely fele részben a Gazprom, fele részben pedig az osztrák Raiffeisen bank svájci leányvállalata által képviselt titokzatos befektetők tulajdonában van) ezer köbméterenként 230 dollárért veszi az orosz gázt, és 95-ért adja el az Ukrgaz-Energónak. A különbözetet a RosUkrEnergo részint európai gázeladásokból, részint az orosz gáznak olcsó közép-ázsiai gázzal való elegyítéséből fedezi.

Az orosz média szerint a Naftohaz öt évre rögzíteni akarta a 95 dolláros árat, de Rjazanov megerősítette, hogy az csak fél évre szól. Az ár még a második félévre is nyitva maradt, főleg a Türkmenisztánnal való megállapodásoktól függ, és csak az első félév végén dől el - mondta a Kommerszantnak.

Ráadásul az Ukrgaz-Energo sem írt alá egyelőre szállítási szerződéseket az ukrán fogyasztókkal a Vedomosztyi szerint. A Naftohaz el akarta érni, hogy a fizetőképes ipari fogyasztóknak közvetlenül szállíthasson, de a Gazprom visszaverte ezt a kezdeményezését - írta a Kommerszant.

Mindenesetre a Gazprom (az Ukrgaz-Energón keresztül) részt kap az ukrán kiskereskedelmi értékesítésből, ami a segít a gázelvételi probléma megoldásában is - emelte ki Rjazanov. Az Ukrgaz-Energo 2006 egészében 34 milliárd köbméter gázt értékesíthet az ukrán fogyasztóknak, ami a piac felét teheti ki, ha az ukrán fogyasztást az idén csakugyan sikerül 62 milliárd köbméterre mérsékelni - írta a Kommerszant, amely szerint egyébként az Ukrgaz-Energo, amely öt dollárt fizet majd a végfogyasztókhoz vezető csőhálózat használatáért és legfeljebb 15 dollár profitot számít fel ezer köbméterenként.