Géza
-11 °C
-4 °C

Közbeszerzés: 10 év alatt 6400 milliárdért

MTI
2006.02.03. 13:38

A magyar közbeszerzések 10 éves története alatt mintegy 37 ezer eljárásban csaknem 6400 milliárd forint értékben folytattak le eljárást.

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának (KbT) elnöke, pénteken egy konferencián Budapesten elmondta: az 1995. november 1-jén hatályba lépett közbeszerzési törvény óta fokozatosan emelkedett a közbeszerzések jelentősége, értéke, ami 2005-ben már a GDP mintegy 5,5-6 százalékát tette ki. A központi költségvetési kiadások 25 százalékát tavaly közbeszerzési tendereken keresztül költötték el.

Utalt arra, hogy Magyarország számára az EU csatlakozással kiszélesedett, és megélénkült a közbeszerzési piac, és 2007-tól az új uniós költségvetés által biztosított nagyságrenddel magasabb támogatások következtében a közbeszerzések számának és értékének ugrásszerű emelkedésére lehet számítani.

Magyarországon tavaly, a mintegy 2300 darab és 200 milliárd forint értékű egyszerű eljárással együtt, összesen 6000 közbeszerzési eljárást bonyolítottak le 1500 milliárd forint értékben.

Berényi Lajos szerint a magyar gazdaság fejlesztése szempontjából kulcskérdés, hogy a tenderekbe mennyire tudnak bekapcsolódni a mikro-, kis- és középvállalkozások .

A külföldi székhelyű ajánlattevők tavaly 95 közbeszerzési eljárást nyertek meg, az összes eljárás 2,5 százalékát, ezek értéke 198,3 milliárd forint volt, ami a közbeszerzések értékének 15,4 százaléka, szemben a 2004. évi 3,7 százalékkal.

"Ezek a számok azt mutatják, hogy az EU csatlakozás utáni teljes évben nőtt a külföldi tulajdonú vállalatok súlya a közbeszerzési eljárásokban, ám az örvendetes, hogy ezek többségében magyar alvállalkozókat vontak be a teljesítésekbe" - hangsúlyozta az elnök.

A mikro-, kis- és középvállalkozások tavaly 2529 közbeszerzési eljárást nyertek meg, ami az összes eljárás 70 százaléka. E vállalati kör 529,4 milliárd forint értékű tendert valósíthatott meg, ami a közbeszerzések értékének 41 százaléka. A kkv-k által elnyert eljárások száma 5,6 százalékponttal, értéke 5,2 százalékponttal mérséklődött 2004-hez viszonyítva.

A kisvállalati szektor részesedését azonban feltételezhetően jelentősen növeli az egyszerű eljárásokban való domináns részvétel, amelynek adatai csak májusban állnak rendelkezésre.

Bozzay Erika, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese közölte: a módosított közbeszerzési törvény főszabályként ez év január 15-én lépett hatályba, ami egyrészt harmonizálta a 2004 április 30-án kihirdetett két uniós irányelvet, másrészt a magyar tapasztalatokat építette be a jogszabályba.

A módosítás új jogintézményeket vezet be, így a versenypárbeszéd intézményét, amelynek lényege, hogy ha egy beszerzésről előre tudható, hogy bonyolult, akkor a beszerző előbb konzultál a lehetséges szállítókkal, és ezek után készíti el az ajánlati felhívást.

Az elektronikus közbeszerzés területén, szintén a közösségi jogi szabályokon alapuló újdonságként bevezetik a dinamikus beszerzési rendszer és az elektronikus árlejtés (negatív licit) intézményét.

Az IM főosztályvezető helyettese közölte: néhány értékhatár is változott, így az egyszerű eljárás alsó határát az áru- és szolgáltatások beszerzésénél kétmillió forintról nyolcmillióra, míg az építési beruházásoknál ez tízről, tizenöt millióra emelkedett.