Apeh értékelés Szabolcsban

MTI
2006.02.11. 07:55
Különböző adózási visszaélések miatt több mint 3,8 milliárd forint büntetést szabott ki az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága a múlt évben - közölte a hivatal nyírségi igazgatója az MTI-vel. Mogyorósiné Gábor Hajnalka kifejtette: a 873 utólagos átfogó vizsgálat 63 százaléka zárult megállapítással, az ellenőrök ötmilliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel, s a megállapításokhoz kapcsolódóan 2,4 milliárd forint adóbírságot, 1,4 milliárd forint késedelmi pótlékot és 57 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki. 13.856 ellenőrzést folytattak le a régióban, a legtöbb, 4.029 visszautalást megelőző vizsgálat volt. Az ellenőrzések eredményeként összesen 770 millió forint összegű, az adózók által jogtalanul kért pénzt tartottak vissza.

Az igazgató elmondása alapján az operatív APEH-vizsgálatok száma is magas, 3.924 volt Szabolcsban, s azok felét a nyugta- és számlaadási kötelezettség ellenőrzése tette ki. Nyugtaadás elmulasztása miatt a kisebb pénzbüntetések mellett 25 üzletet hosszabb-rövidebb időre be is zártak, s az érintett tulajdonosokat átlagosan 90 ezer forint összegű mulasztási bírsággal sújtották. Bezártak további 41 nyírségi üzletet is, mert igazolatlan eredetű árut forgalmaztak, illetve alkalmazottaik nem voltak foglalkoztatottként bejelentve.

Tavaly a szabolcsi APEH-igazgatóság saját hatáskörben 242 felszámolást kezdeményezett 2,7 milliárd forint összegű tartozásra. Bűncselekmény, közte csalások, okirat hamisítások és jogosulatlan gazdasági előny szerzése miatt 42 büntető feljelentést tett a hivatal, összesen 642 millió forint elkövetési értékre.